Višavsko škotsko govedo                     

Povzetek najbolj bistvenih stvari

V kolikor se odločate za rejo škotskega goveda ali pa se z rejo že ukvarjate ter imate vprašanja, nas brez zadržkov lahko kontaktirate. V času reje škotskega goveda, smo z analitičnim pristopom ter prebiranjem svetovne literature zelo dobro osvojili psihologijo govedi, ki pa jo zelo radi posredujemo dalje. Prav tako nas lahko kontaktirate v primeru kakršnih koli vprašanj v zvezi z lovenjem, transportom, nego,... Dobrodošli ste tudi na ogledu naše kmetije, vendar vas prosimo da se predhodno dogovorite za termin. V nadaljevanju pa nekaj osnovnih informacij o škotskem govedu.Višavsko škotsko govedo, znano tudi kot škotsko visokogorsko govedo, ali preprosto kot škotsko govedo izvira iz škotskega višavja. Prvi zapisi o škotskem govedu segajo v 6. stoletje našega štetja.


Po izgledu se to govedo bistveno razlikuje od ostalega goveda, katerega smo vajeni v Sloveniji. Ima dolge značilne rogove in dolgo valovito dlako, ki je lahko črne, rdeče, sive, rumene, bele in progaste barve. Dlaka je sestavljena iz dveh slojev. Spodnji sloj sestavlja kratka puhasta dlaka, zgornji sloj pa sestavlja dolga in mastna dlaka. Takšna struktura dlake jim nudi zaščito pred mrazom, vodo in vetrom.


V primerjavi z ostalimi pasmami govedi, škotsko govedo dosega nižje mase in višine. Odrasli biki lahko dosežejo maso do 800 kg ter plečno višino od 105 do 120 cm, krave pa do 500 kg mase in plečno višino od 90 do 105 cm.


Telitve pri škotskem govedu praviloma niso problematične. Brejost traja od 280 - 290 dni. Paritve potekajo vse leto, v kolikor je bik stalno prisoten. Telice lahko prvič telijo že pri letu in pol, vendar se to kasneje pozna na konstituciji krave. Priporočljivo je, da se telice nebi prvič prepuščalo k biku pred drugim letom starosti oz. idealno tremi leti. Življenska doba goveda je temu primerno višja (do 20 let), kar se odraža v nižjih stroških pri reji - manj stroškov z obnovo črede. Krava lahko brez težav teli tudi pri dvajetem letu starosti in imajo v povprečju 12 telitev v življenskem obdobju.Prehrana škotskega goveda je zelo raznolika in nezahtevna. Škotsko govedo zaužije rastlinje, ki se ga ostale živali običajno izogibajo. Prav tako ob prihodu na nov pašnik-čredinko ne izbirajo samo boljše krme in ostalo pohodijo temveč jedo vse po vrsti. Sama reja škotskega goveda je zelo nezahtevna, saj so živali najbolj srečne ob celoletnem izpustu. Ob prisotnosti bika v čredi je poskrbljeno tudi za osemenitev. Posledično se s tem zelo znižajo stroški same reje.